4 Mart 2011 Cuma

Arvasi Hoca'nın Kadro Tasnifi

Bir davanın kadrosu içinde, yalnız çeşitli tabakadan insan bulunmaz, çeşitli kaliteden insanlar da bulunabilir. Bu kadroları, kalitelerine göre, aşağıdaki gibi tasnif etmek mümkündür: 


A. Kadrosu: Davaya gerçekten iman etmiş, aşkla bağlanmış, kendi nefsi ile ilgili olarak korkudan sıyrılmış, şahsi menfaat ve vaatlerle aldatılamaz. 


Hak bildiği yolda yürürken alkış ve yuhayı nazara almaz, sadece davasının başarısını düşünen ve sağlayan akıllı, basiretli, sabırlı, azimli, ahlaklı, disiplinli ve kültürlü kimselerdir. 
Daima şuurludurlar, öfkelerine hakimdirler. Mal ve canları ile fedakarlığa hazırdırlar. Bunlar, sayıları az olan gerçek yönetici kadrolardır.

B. Kadrosu: Bunlar, davanın kahraman ruhlu, ateşli, inanmış yiğitleridirler. Daha çok heyecanları ile hareket ederler. Tarihe geçen ve isim yapmış atalarımızın yanında yer almayı isterler. Teoriden çok aksiyona, sabırdan çok aceleye, diplomasiden çok kavgaya, kulisten çok sahneye önem verirler. Bir nevi genç ve savaşçı (militan) kadrolar adını alabilirler.

C. Kadrosu: Bu kadro, davanın organize olmamış sempatizanlarından ve taraftarlarından ibarettir. Davaya inanan, fakat fert kaldığı zaman onu savunma güç ve iradesini kendinde bulamayan, milliyetçi kadrolara sevgi ve ilgi duyan fertler ve zümrelerdir. Üstelik sayıları da pek çoktur. Organize edilirlerse kendilerini güçlü hissederler ve mücadele iradeleri artar.

D. Kadrosu: Davaya bir ümit ve menfaat için bağlananlardır bu yolla para, makam, istikbal ve itibar temin etmeye çalışan kimselerdir. Tehlikeli zamanlarda sayıları azalır; dava başarıya yaklaştıkça, bilhassa iktidar dönemlerinde sayıları kabarır. Bunlar, genellikle ikili oynarlar, dava başarıya ulaştığı zaman üst kademelere tırmanarak mücadeleyi ve başarıyı yozlaştırırlar. Davanın gerçek elemanlarını sinsi ve içten tertip ve propagandalarla bertaraf edebilirler. Bir dava için, en tehlikeli dönem iktidara yaklaşıldığı veya iktidar olunduğu devrelerdir. Bu zamanda ne kadar dikkatli davranılırsa davanın selameti için o kadar faydalı olur.

(Her davanın içinde, daima ümit ve menfaat kadroları buluna gelmiştir. Ancak, bunları organize etmenin de biçim ve yolları vardır. Hiç unutulmamalıdır ki, bunlar paralı askerler gibidirler. Bugün, kalemini, çenesini, sanatını kiraya vermek için piyasada dolaşan pek çok yazar, çizer, konuşmacı, şarkıcı, artist ve uzman, mevcut bulunmaktadır. Bunların birçokları da düşman saflarda çalışan ve sahnede oynayan lejyon askerleridirler. Bu kiralık askerleri düşman saflarından çekip almak mümkündür.)

E. Kadrosu: Davanın gücünden korkup ondan emin olmak için gelen veya arkadaşları ile geçinemeyerek veya onlara kırılmış olan hasım cephe adamlarını da organize etmesini bilmek gerekmektedir. Hasım cepheyi yarmak ve onlardan eleman çekebilmek önemli gözükmektedir. Ancak, düşman manevralarına ve sızmalarına karşı çok uyanık bulunmak esastır.

Yukarıda beş kademede açıklanan kadroların kalitelerini tayin, teşhis ve onlardan faydalanmanın kendine göre vasıta, metot ve teknikleri vardır.

Mücadele, eğitim ve şartlar ferdin kadrosunu, yahut baremini değiştirebilir. Bu değişme müspet yönde geliştirilebilir.

Kadronun her baremi için faaliyet motifleri değişiktir. Lider, bunları yerinde kullanmasını bilir.

Makam ve mevkiler, vazife ve salahiyetler “milli davaya” hizmet ve liyakat esasına göre takdir edilir. Talip olana ve ülküdaşını kıskananlara görev verilmez, makam ve mevki teslim edilemez. İltimas yoktur ve hıyanettir; fedakarlık mukaddestir ve fazilettir.

Seyyid Ahmet Arvasi

1 yorum:

maestro44 dedi ki...

S.A. Emeklerinize ve yüreklerinize saglık her iki cihanda AZİZ olmanız temennisiyle....